САТОРИ
5-дневна интензивна резидентна зен-група за осъзнаване
водещ Живан Сундер, Англия
30 август 2016 (вторник), 16 часа - 4 септември 2016 (неделя
), 16 часа
групата ще се проведе в Тринити Ритрийт Център, с. Априлци
в една уютна и защитена среда, създадена от водещия и екипа
вегетарианска храна ще бъде специално приготвяна за участниците в групата

.

процесът

Какво е САТОРИ?
Думата САТОРИ произхожда от японската зен-традиция и обозначава момента на просветление, който може да бъде описан и като дирекно преживяване на истината отвъд думите, мислите, дуалиите, обусловеността на миналото и възприетите вярвания.
Сатори не е интелектуално усилие, а директно разбиране и обхваща всички аспекти на вашето същество и поради това не може да бъде забравено.
Групата Сатори се състои от традиционни зен-практики комбинирани със съвременни методи от западната хуманистична психология. Тя е изцяло създадена, за да даде възможност на участниците да преживеят сатори.

Как работи този процес?
Основните техники са две: вътрешно себезапитване и комуникация.
Вътрешното себезапитване става с помощта на „зен-коан” - въпрос, който не може да получи интелектуален отговор, а насочва вниманието към екзистенциалните феномени и отваря съзнанието на отговарящия към настоящия миг и неговата постоянна изменчивост.
Примери за зен-коани, които ще бъдат използвани в групата - "Кой е вътре?" или "Кой съм аз?", Какво е живот?, Кой е друг?, Какво е любов?, Какво е свобода? Тези зен-коани ви помагат да изследвате директно какво е преживяването ви в настоящия момент.

Ще откриете емоции, мисли, телесни усещания, спомени от миналото и надежди за бъдещето. Каквото и да откриете комуникирате очи в очи с партньора ви за съответната сесия. Така в своя ритъм ще проникнете през пластовете на вашата личност и несъзнавано, до центъра на вашето Същество, комуникирайки с партньор. Разтоварвате ума и продължавате по-навътре към директно преживяване на следващия настоящ момент.
В групата се използват също активни медитации, комуникационни упражнения, танцуване, разходки сред природата.
Всеки участник ще има възможност и за индивидуална сесия с водещия.
.



.



.